Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw oude dag? We vroegen als Lang zult u wonen drie verschillende deskundigen om tips die het huis niet alleen duurzamer maar ook levensloopbestendiger maken. Wooncoach Frans Botterhuis (Duurzaam Thuis Twente), energieadviseur Egbert Brouwer (Duurzaamheids Combinatie Zwolle) en Henk ter Burg (Technische Unie) geven advies.

TIP 1: Begin met het isoleren van de woning

De eerste en misschien wel belangrijkste tip als u een woning bezit die voor 2000 gebouwd is. Begin met isoleren. “Alle woningen die voor 2000 gebouwd zijn, zijn matig of niet geïsoleerd. Wil je het meeste rendement halen uit een investering, dan moet je je huis laten isoleren. Op isolatie zit gemiddeld een terugverdientijd van zo’n 3 tot 4 jaar”, vertelt Frans Botterhuis, wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente in Haaksbergen.  Ook Egbert Brouwer, energieadviseur bij DCZ (Duurzaamheids Combinatie Zwolle) adviseert met ‘de schil van de woning’ te beginnen. Brouwer: “Met spouwmuurisolatie bespaar je al gauw 30% en met het aanbrengen van hoogrendementsglas nog eens 14%.” Het isoleren van het huis is niet alleen goed voor het milieu en de energierekening, het is ook een investering in woongenot en comfort. Voor woningen die slecht geïsoleerd zijn en veel warmte verliezen, is de opwekking van duurzame energie met een warmtepomp of zonnepanelen vaak niet rendabel. Isolatie is dus de allereerste stap op weg naar een duurzamer huis.


"De terugverdientijd op isolatie

is gemiddeld drie tot vier jaar"

 

TIP 2: Vraag persoonlijk advies

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om energiezuinig en levensloopbestendig wonen. Want: wat moet u precies doen en waar moet u beginnen? Henk ter Burg, zorgspecialist bij de Technische Unie, adviseert altijd een specialist in te schakelen voor persoonlijk advies, want een huis verduurzamen en levensloopbestendiger maken is maatwerk. Zijn tip: vraag een installateur met verstand van zaken. Of één van de onafhankelijke energieadviseurs of wooncoaches die in verschillende gemeenten actief zijn. Het gaat er in ieder geval om dat er rekening gehouden wordt met het soort woning en de mogelijkheden en kosten om een huis te verduurzamen. Ter Burg: “Ik woon zelf in een huis uit 1900, als ik die woning compleet zou willen verduurzamen ben ik anderhalve ton kwijt. Nul op de meter, dat kan alleen bij nieuwbouw.” Ook Egbert Brouwer heeft zo’n voorbeeld. “Ik heb wel eens iemand gehad die heel stellig zei: we willen zonnepanelen en alles moet gasloos worden. Maar om dat resultaat te behalen in een ouder, bestaand huis moesten er 56 zonnepanelen op het dak komen. Volkomen onrealistisch. In zo’n geval moet je naar andere oplossingen kijken. Ieder huis is anders, een energieadvies is daarom altijd maatwerk””


"Een energieadvies is

altijd maatwerk"

 

 

TIP 3: Duurzaam én levensloopbestendig

Als u plannen heeft om uw huis te verduurzamen, neem dan ook uw woonwensen in de toekomst mee. “Ik vraag mensen altijd naar hun woonwensen”, zegt wooncoach Frans Botterhuis. “Wat zijn jullie plannen als jullie ouder zijn? Hebben jullie daar al over nagedacht? Want boven de 65 gaat er wat veranderen, of we dat nu willen of niet. Het geeft rust om te weten dat je kunt blijven wonen op de plek waar je graag wilt blijven wonen.” Bovendien zijn veel maatregelen prima te combineren. “Ik raad mensen aan om altijd flink wat jaren vooruit te kijken”, zegt ook energieadviseur Egbert Brouwer. “Als je wat ouder bent en je wilt straks op de begane grond gaan baden en slapen dan is dakisolatie niet meer zo noodzakelijk. Maar kan het al wel verstandig zijn om de muren en vloeren van bijvoorbeeld een garage of bijgebouw te isoleren omdat dat op termijn een slaapkamer of badkamer op de begane grond wordt.” Zo zijn volgens Egbert Brouwer maatregelen die huis duurzamer en levensloopbestendiger maken goed te combineren.


"Ik raad mensen altijd aan

om vooruit te kijken"

 

TIP 4: Stel maatregelen niet uit

Henk ter Burg ziet bij de Technische Unie dat er op het gebied van energiezuinig wonen veel innovaties zijn die elkaar opvolgen, maar volgens hem is dat geen reden om maatregelen uit te stellen in de eigen woning. “Er komen ook ieder jaar nieuwe auto’s. En op dit moment leveren zonnepanelen meer rendement op dan de rente van een spaarrekening” Volgens wooncoach Frans Botterhuis is dit juist een heel goed moment om maatregelen te nemen. “De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 15 jaar gehalveerd, terwijl het rendement is toegenomen. En bij de aanschaf van zonnepanelen kun je op dit moment nog de volledige btw van 21% terugvragen. En we hebben nu ook nog de salderingsregeling, de energie die je wel hebt opgewekt, maar niet zelf gebruikt verkoop je terug aan je elektriciteitsleverancier. Waarom zou je wachten? Waarop?”, vraagt de wooncoach zich hardop af. 


"De prijs van zonnepanelen

is gehalveerd"

 

TIP 5: Maak gebruik van regelingen en subsidies

Frans Botterhuis, de wooncoach van Duurzaam Thuis Twente noemt ook de Energiebespaarlening als aantrekkelijke optie. “Bij lage leenbedragen is de rente maar 0,7%. Met wat je bespaart door energiezuinige maatregelen, los je die rente makkelijk af.” Niet alleen voor het verduurzamen van het huis zijn regelingen beschikbaar. In verschillende gemeenten in Overijssel zijn ook speciale regelingen en leningen voor het levensloopbestendiger maken van woningen. Zo is er de Blijverslening, de Verzilverlening en een Stimuleringsregeling Lang zult u wonen. Al deze regelingen bieden een financieel steuntje in de rug voor woningeigenaren die aan de slag willen met hun huis.

 


Bekijk welke financiële

regelingen er zijn in uw gemeente

 

Lees meer tips en adviezen

Energiezuinig wonen? Begin met de schil

Egbert Brouwer is energieadviseur en komt jaarlijks bij honderden mensen over de vloer voor persoonlijk advies.

De juiste tijd om te verduurzamen? Nu!

Frans Botterhuis is wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente en vertelt waar woningeigenaren ze rekening mee moeten houden.

Ons huis moet meer op een Tesla gaan lijken

Henk ter Burg is zorgspecialist bij de Technische Unie en adviseert te investeren in meer duurzaamheid, veiligheid en comfort.